TFT of E-Ink?

Wat bepaald uw keuze E-ink of TFT e reader?

E-ink e reader:
Leest als een echt papieren boek
Accu gaat 8000-10.000 pagina omslagen mee
Zeer geschikt om in de zon te lezen, minimale reflectie van het scherm
Geen verlichting, dus net als een boek altijd omgevingslicht nodig
(inmiddels leverbaar de AV63Lumiread, E-ink met achtergrond verlichting)
Scherm: grijstinten

TFT e-reader
Scherm geeft licht, geschikt om avonds in bed te lezen zonder omgevingslicht
Touch screen (AV701T)
Scherm: kleuren, ook geschikt voor foto’s/film
Accu gaat ca 5.5 uur lezen mee
Minder geschikt om in de zon te lezen omdat het scherm iets reflecteert, schaduw nodig.

De AV modellen hebben intern geheugen voor zo’n 2000 boeken, Maar helemaal vol laden van de reader maakt deze trager met opstarten, dus neem gewoon een reëel  aantal boeken mee.

Lees hier de verschillen : AV readers e ink of tft

eInk ereaders zijn apparaten die speciaal ontwikkeld zijn voor digitaal lezen en hebben schermen die gebaseerd zijn op elektronisch papier. Hierbij wordt gebruik gemaakt van e Ink, oftewel elektronische inkt.

 

Zuinig
Een eInk ereader is erg zuinig qua energieverbruik. Op de meeste eInk ereaders kunnen duizenden pagina’s op één acculading gelezen worden. Dit komt omdat de ereader alleen energie verbruikt bij het omslaan van een pagina. Een stilstaand beeld verbruikt geen energie. Op de meeste ereaders kun je dan ook duizenden pagina’s lezen voordat je de eInk ereader weer aan de oplader moet hangen. Hierdoor is het apparaat zeer geschikt om mee te nemen voor onderweg.

Scherm leest als papier
Een eInk ereader gebruikt geen achtergrondverlichting om de tekst zichtbaar te maken. Dat betekent dat je een externe lichtbron nodig hebt om van het scherm te kunnen lezen. Net als bij lezen van papier. Veel mensen vinden het prettiger om van papier dan van een LCD-scherm te lezen. En het scherm van een eInk ereader is bovendien ook in de volle zon prima te lezen. Ideaal dus om in de tuin of op het strand altijd je favoriete boeken bij je te hebben!

Formaten
Het standaardformaat van een eInk ereader is 6 inch. Dit formaat is vooral zeer geschikt voor ebooks in ePubformaat.

Voordelen
– hebben een grote opslagcapaciteit, welke vaak nog uit te breiden is met een extra geheugenkaartje
– teksten in ePub-formaat passen zich snel en gemakkelijk aan het beeldscherm aan

Nadelen
– een ereader is een ‘single purpose device’, oftewel geschikt voor slechts één doel: digitaal lezen (AV reader, ook muziek en foto’s in grijstinten)
– niet elk ebook dat je aanschaft kan per definitie op elk apparaat gelezen worden. Dit heeft te maken met het bestandsformaat en het type beveiliging dat op het ebook zit.

 

Over eInk

De nieuwste generatie ereaders, zoals die op deze website beschreven worden, zijn gebaseerd op elektronisch papier waarbij het beeld wordt gevormd door elektronische inkt (eInk). Op deze pagina wordt uitgelegd hoe de technologie precies werkt.

Er bestaan verschillende soorten elektronisch papier. Bij de nu gangbare technologie is het elektronisch papier gemaakt van een dunne laag geleidende kunststof. Het kunststof laagje bevat miljoenen minuscule met olie gevulde capsules waarin zwarte en witte pigmentdeeltjes zweven. Deze pigmentdeeltjes reageren op een elektrische lading. Hierdoor kunnen de capsules onder invloed van spanning zwart of wit gemaakt worden, net als inktstippen op papier. Door te variëren met de spanning kunnen er grijstinten gemaakt worden.

 

De werking van elektronische inkt

Een belangrijke eigenschap van ePaper is dat de toestand van de capsules niet wijzigt zolang er geen spanningsverschil optreedt. Anders gezegd: de tekst of afbeelding blijft gewoon op het elektronisch papier staan, ook al wordt de ebook reader uitgeschakeld. Men kan op sommige ebook readers duizenden pagina’s lezen op één batterijlading.

Een tweede belangrijke eigenschap is dat er geen achtergrondverlichting nodig is om het ‘beeld’ te kunnen bekijken. Net als bij gewoon papier moeten we dus een externe lichtbron gebruiken om te kunnen lezen. Dat zorgt ervoor dat lezen van een ereader veel minder inspannend is dan lezen van een beeldscherm. Bovendien, aangezien ePaper net als gewoon papier op reflectie is gebaseerd, is het scherm ook in vol daglicht prima te lezen.

Geschiedenis

Elektronisch papier werd in de jaren zeventig ontwikkeld door Xerox. Elektrisch geladen bolletjes draaiden onder invloed van een spanning en lieten een zwarte of witte kant zien. In de jaren negentig werd dit principe vervolmaakt door Joseph Jacobson. Hij ontwikkelde microcapsules, gevuld met elektrisch geladen witte deeltjes die opgelost waren in een gekleurde olie. De onderliggende elektronische schakelingen bepaalden of de deeltjes bovenin de capsule kwamen, waardoor het papier op die plek wit werd, of onderin de capsule, waardoor het papier de kleur van de donkere olie kreeg.

In 1997 richtte Jacobson het bedrijf E Ink op om het elektronisch papier commercieel te ontwikkelen. E Ink ontwikkelde een verbeterde versie van Jacobsons papier, waarbij de capsules met witte deeltjes in donkere olie vervangen werden door capsules met zwarte en witte deeltjes in een doorzichtige olie.

 

Eerste generatie eBook reader met LCD scherm

Parallel aan de ontwikkeling van elektronische inkt verschenen de eerste ereaders. Deze waren echter gebaseerd op ‘traditionele’ lcd technologie. De eerste generatie Cybook (hierboven afgebeeld) is hier een voorbeeld van. Deze ereaders waren door toepassing van lcd technologie echter niet geschikt om lang te lezen en de ereaders ondervonden bovendien stevige concurrentie van de opkomende pda. Voordeel was natuurlijk dat de schermen ook kleur konden weergeven, wat met elektronisch papier waarschijnlijk pas eind 2010 mogelijk is.

In april 2004 kondigde Sony de eerste commercieel beschikbare elektronisch papier apparatuur aan. In Nederland kwam in april 2006 de firma iRex Technologies, een spin-off van Philips, met de op de E ink technologie gebaseerde iLiad. In 2007 kondigde iRex de ‘iLiad 2nd Generation’ aan.

De hoeveelheid eInk ereaders die sindsdien zijn gelanceerd, kunnen niet meer op de vingers van één hand geteld worden.

Toepassing

Elektronisch papier is een uitkomst voor mensen die veel van een beeldscherm lezen. Maar er zijn ook grote verwachtingen op het gebied van het vervangen van gedrukt (kranten)papier, (school)boeken en handleidingen. De voordelen van een ebook reader zijn, naast een handzaam, licht formaat, de grote opslagcapaciteit en de snelle gemakkelijke aanpassing van de inhoud.